Her insanın bir ruh eşi vardır ve bu eş bulunduğunda insanlar hayatlarının geri kalanını onlarla geçirmek isterler. Bu noktada nişan ve düğün önemli bir o kadar da tatlı bir telaş halinde insanın hayatına girer. Bu hazırlıkların bir de ritüel haline gelmiş, yani gelenek ve göreneklerimize göre yapılan, bugüne kadar oturtulmuş bir sistemde devam eden yanı var. Bu yazımızda sizlere bu hazırlıkların ayrıntalarından bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım.

Nişan evresinden başlayalım;

İki insanın hayatlarını birleştirme yolundaki ilk ve en tatlı adımdır bu nişan evresi. Tabi öncesinde isteme gecesi gibi bir macera sizleri bekliyor. Bu maceralı geceye geçmeden önce size bir ayrıntıdan bahsedeyim;

Damat tarafı gelin için bir bohça hazırlar bu bohçaya “nişan bohçası” adı verilir. İsteğe göre gelinin ailesine de hazırlanıyor fakat genel olarak yalnızca gelin için hazırlanan bu bohça içerisinde; Gelinin evlendikten sonra kullanacağı gecelik, bazı özel çamaşırlar, makyaj seti vs gibi gelin hanımın kullanabileceği çeşitli eşyalar yer alıyor.

 

Gelelim şu isteme gecesini nasıl rahat ve kazasız geçireceğinize;

Öncesinde her ne kadar zor olsa da rahat olmanızı tavsiye ediyoruz. Unutmayın, siz ne kadar kasılırsanız bu aşama sizin için o kadar zor geçecek.

Dış görünüşünüzün şık olması kadar oturuşunuz ve hareketleriniz de önemli çünkü; her iki tarafın da aile büyükleri orada olacak. Sakin ve saygılı olmanızı tavsiye ederiz.

Gelsin kahveler.. Damat beyimizi zor ve acılı bir an bekliyor. Tabi bu gelin hanımın insiyatifine kalmış fakat bu durum çoğunlukla yaşanıyor. Damat beye tek tavsiyemiz; bu aşamada sakin ve dikkatli davranmaları. Bu acılı-tuzlu kahve size yapılan bir testtir.

“Allah’ın emri peygamberin kavliyle..” ile başlayan bir cümle duyulduğunda sırada kız tarafının karar aşaması yer alır. “Gençler birbirini tanımış, sevmiş. Bize de onları desteklemek düşer.” Cümlesi ile isteme gecesinin maceralı ıkısmı son bulup taraflar derin bir nefes alır.

 

Şimdi de yüzük merasimi. Aile büyüklerinden sözü en geçerli olan kişi seçilir yüzükleri takar, kısa bir konuşma ile yüzükleri birbirine bağlayan kurdela kesilir ( tabi bu kurdelayı keserken küçük bir numara ile makas kesmiyormuş gibi yapılır ve damat bey makasın arasına bir miktar nakit yerleştirir).

 

Hayırlı olsun diyoruz ve çiftimize mutluluklar diliyoruz..

 

Sıra kina gecesinde;

Bu gece şimdiki nesil arasında “bekarlığa veda partisi” olarak da adlandırılıyor fakat bu gecenin özel olmasını sağlayan belli başlı adetlerimiz vardır. Biraz da bu adetlerden bahsedelim isterseniz;

Kına gecesi düğünden bir gece önce genellikle kız evinde yapılıyor ve kız evine halka düğünün başladığını belirten bir bayrak asılıyor.

Kostümlere gelirsek;  Gelin hanım, yöreye göre değişen güzel şık bir abiye giyer fakat kına yakılma töreninde “bindallı” diye adlandırılan genellikle kırmızı ve tonları renginde olan bir elbise giyer. Damat beyimizin bir adet takım elbise giymesi yeterli olacaktır.

Bu ayrıntıyı unutmayalım; gelin hanıma yakılacak olan kına damat evi tarafından alınıyor.

Şimdi kına yakımı başlıyor fakat öncesinde gelinin başına bir örtü örtülüyor ve bakır bir taş içerisinde mutlu bir evliliği olan bir kadın tarafından kına karıştırılıyor.

Kına yakılmadan önce gelin hanımın, kına gecesinin yapıldığı mekanın ortasına oturması için bir sandalye yerleştiriliyor.

Hazırlanan kına mumlarla dolu süslü bir tepsi içerisinde getiriliyor. Misafirlerin eline mumlar veriliyor ve bu elinde mum ve kına olan topluluk ve gelin hanım, boş sandalye etrafında türkü söyleyerek dönüyor. Daha sonra gelin sandalyeye oturuyor.

Gelin hanım sandalyeye oturduktan sonra gelini ağlatmak amacıyla acıklı türküler söylenmeye başlanıyor.

Gelin ağladıktan sonra eline kına yakmak için hazırlık yapılır fakat yine küçük bir Numara ile gelinin elinin açılmadğı söylenir ve damat tarafı gelinin avcuna bir adet küçük altın koyar.

Sonrasında gelinin eline kına yakılır, ellerine tülbent bağlanıp eldivenler giydirilir ve ardından geriye kalan kınalar misafirlere ikram edilir.

 

Kına gecemiz de bu şekilde son bulmuş oluyor..

 

İşte beklenen o an geldi! DÜĞÜN GECESİ;

 

O kadar zor ve bir o kadar da tatlı olan adımların sonuncusuna geldik. Evet bu geceyi atlattığınızda, muradınıza ermiş olacaksınız. Şimdi de bu güzel ve ihtişamlı gecenin ayrıntılarına bir göz atalım;

Öncesinden ayarlanmış düğün mekanı sahibi ile tarih ve belirlenmiştir.

Düğün mekanının yanında bir de gelin ve damat için kuaför ( öncesinden rezervasyon edilmiş olarak) ayarlanır.

Size kalan sadece düğün sabahı biraz erken uyanıp düğün telaşına başlamak olacaktır.

Gelin kuaföre bırakılır ardında damat kuaförüne gider. Tabi bu sırada gelin arabası şık bir şekilde süslenmektedir.

Kuaförden hemen sonra gelin kız evine döner. Kız evinde gelinin erkek kardeşi veya abisi gelinin beline kuşak bağlar.

Düğün mekanına gitmeden önce damat gelini kız evinden alır fakat hemen öncesinde kız evinin önünde küçük bir şenlik yapılır.

Gelin kız evinden alındıktan sonra düğün mekanına kadar ( halka düğün yapıldığını duyurmak amacıyla ) uzunca bir konvoy yapılır.

Sonrasında düğün mekanına varılır tabi öncesinde davetliler çoktan düğün mekanına gelmişlerdir.

Gelin ve damat kol kola düğün mekanına güzel bir giriş yapar ve ardında dans..

Gelin ve damadın giriş dansından hemen sonra düğüne katılan davetliler piste davet edilir ve eğlenceli bir şekilde oyun havaları oynanır.

Sıra geldi düğün pastasına. Davetliler yerlerine oturur ve o katlı katlı olan düğün pastası pistin ortasına gelir. Gelin ve damat da pastanın yanına gelerek ikisi birde bıçağı tutar ve pastalarını keserler.

Pasta kesildikten sonra gein bir lokma damada, damat ise bir lokma geline düğün pastasından tattırır. Hemen ardından düğüne gelen davetlilere pastadan ikram edilir.

Pasta merasiminden sonra bir tur daha oyun havası oynanır ve ardından takı merasimi başlar.

Gelin ve damat pistin ortasında durur ve boyunlarına takı takılması için kurdela geçirilir.

Düğüne gelen davetliler sırasıyla gelin ve damada takılarını takarlar.

Takı merasiminin ardından iki tarafın da yakın akrabaları ile anı fotoğrafı çektirilir.

Davetliler uğurlanarak düğün son bulur.

 

Mutlu son!  Onlar ermiş muradına biz çıkalım kerevetine.